Home » Catknip's Blogs » Het gebit en de problemen daarvan

Het gebit en de problemen daarvan

Gepubliceerd op 23 januari 2020 om 14:35

Tandplak en steen

Een laagje op de tanden noemen we ook wel tandplak, net als wij als mens krijgen katten ook tandplak. Wat is tandplak of te wel tandplaque nou eigenlijk. Tandplak is een laag wat zich op de tanden en kiezen bevind het bestaat uit voedselresten maar ook uit speeksel en bacteriën. Jij en ik reinigen onze tanden gemiddeld 2 keer per dag daardoor word het plak verwijderd van de tanden. Alleen hoe zit dat dan bij katten die poetsen hun gebit niet. Hierdoor hoopt het plak op en verhard het. dit gevolg noemen we ook wel tandsteen. 

Ontstekingen

Tandvlees kan gaan ontsteken als het tandsteen niet word verwijderd. Dit is erg pijnlijk en kan zelfs samen gaan met loszittende tanden. De bacteriën die bij de ontsteking in de mond vrijkomen kunnen zich makkelijk gaan verspreiden door het lichaam. Katten die last hebben van ernstige gebitsproblemen en ontstekingen in de mond zijn gevoelig voor bacteriën, dit zorgt er voor dat de weerstand van de kat achteruit zal gaan.

Hoe herken je (ernstige) gebitsproblemen

Één van de makkelijkste symptomen die je kan opmerken bij een kat met gebitsproblemen en/of ontstekingen aan het tandvlees is een stinkende en onaangename geur uit hun bek. Daarnaast zullen ze moeizamer eten of laten veel kruimels achter door de pijn in hun bek. De kleur van het tandvlees is rood vooral rondom de tand zie je snel of het geïrriteerd is er kan ook bloed vrij komen bij de tanden. Met de kop langs voorwerpen wrijven of over de grond kan ook een symptoom zijn van gebitsproblemen. 

Soms is het niet te zien aan de buitenkant van het tandvlees en is de wortel van de kat aan het rotten dit is zeer pijnlijk voor de kat je kan dit wel herkennen aan de kruimels die in het etensbakje achterblijven. Als dit meerdere malen word opgemerkt is het verstandig om een dierenarts in te lichten en eventueel een foto laten maken van de tanden, kiezen en kaak.
 

Klitten en vilt door slecht gebit

Door dat de mond van de kat geïrriteerd is zal hij niet erg veel zin hebben om zichzelf en zijn vacht te onderhouden. Dit is namelijk pijnlijk voor de kat.
Wanneer dit te lang aanhoud zullen er problemen in de vacht ontstaan zoals klitten, vilt, viezigheid, schilfers.  
Als jouw kat stopt met zichzelf onderhouden is dit geen luiheid maar mogelijk wat aan de hand. 

Controle door de dierenarts

Het is erg belangrijk voor het welzijn van jouw kat om regelmatig bij de dierenarts (minimaal 1x per jaar) te controleren op gebit/tandvlees problemen.

Herken jij  een of meerdere van bovenstaande symptomen is het raadzaam om voor het erger word jouw dierenarts te bellen en te laten controleren.


zeg een Aaa


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.